logo

DVD-N9901

První postřehy při praktickém provozu přehrávacího přístroje

Co je to zač?

Nintaus DVD-N9901 je klasický stolní přehrávač, který umí kromě DVD přehrávat i všelijaké další formáty:

Přičemž čte nejen lisovaná CD, ale i CD-R/CD-RW (vypalovaná CD, "přepisovatelná" CD) a to jak 12 cm tak i 8 cm. Co je na něm ale obzvláště přitažlivé, jsou skutečnosti, že nemá region lock (tedy lze v něm přehrávat DVD z libovolného regionu) a že výstupní signál v sobě nenese žádnou ochranu proti nahrávání na kazety (tedy obraz není zkurven něčím takovým jako je Macrovision a podobně).

Nintaus DVD-N9901
v provedení silver

Z různých Internetových zdrojů jsem zjistil, že kromě výše uvedených disků by měl umět také ještě:

Z dalších možných formátů disků neumí:

S otazníkem je:

Snad se mi někdy podaří si tato tvrzení nějak ověřit.

Jak to funguje?

Po zapnutí přístroj nabídne pouze obrazovku s logem. Veškeré zásahy do nastavení nebo do přehrávání se odehrávají pomocí OSD (on screen display) menu (samozřejmě, že informace o stavu přehrávání jsou souběžně zobrazovány i na fluorescenčním alfanumerickém displeji na čele přístroje).

po zapnutí
výchozí obraz

Po vložení média je toto "očucháno" (několik nekonečně dlouhých vteřin), dokud není identifikováno.

po vložení média
vložení média

Následně je zobrazen nápis identifikující typ média a disk je spuštěn. Co se odehrává na obrazovce poté, již záleží na konkrétním DVD nebo Video-CD. U hudebních nosičů se pochopitelně žádné video nekoná, i když by se podle mého názoru konat mohlo (konstruktéři by se měli nechat inspirovat například viziualizačními schopnostmi programu WinAmp).

nalezeno DVD
nalezeno DVD

OSD bohužel nelze vypnout (stačila by mi i možnost potlačit nápis PLAY), takže každý film začíná nápisem PLAY v levém horním rohu obrazu.

start přehávání
start přehávání

Přístroj nikoho nenechá na holičkách, neboť nabízí široký výběr výstupních formátů zvuku i obrazu, takže nejen "moderně" vybavený uživatel (TV 16:9 s S-VIDEO/Scart RGB vstupem, 6ti kanálový zesilovač s coax/optickým vstupem), ale i "klasicky" vybavený uživatel si přijde na své (TV 4:3, strereo zesilovač).

4:3
klasika: TV 4:3, film 21:9
šedá barva označuje tu část obrazu, který by byl mimo rozsah 16:9 obrazovky

Pokud jde o věčný spor 4:3 versus 16:9, tak přístroj nabízí možnost "vypouštět" video signál v jednom ze tří formátů a tak lze dosáhnout osmi možných kombinací, které přicházejí v úvahu. Jinými slovy nabízí Wide nebo-li 16:9, Pan&Scan nebo-li 4:3, kdy obraz je po stranách oříznut (kus scény chybí, typické pro VHS a TV, bohužel), Letter box nebo-li 4:3, kdy je obraz 16:9 nebo 21:9 doplněn zhora a zdola černými pruhy (tedy ze scény nic nechybí).

16:9
moderna: TV 16:9, film 21:9

Bohužel už jsem se potkal i s DVDčkem, které přístroj přehrával vždy s jedním konkrétním nastavením, bez ohledu na to, co jsem si v SETUPu předvolil (nic nepomohlo, tento stav se mi u tohoto konkrétního DVD nepodařilo změnit).

CD-R s MP3
CD s MP3 soubory

Co se týče MP3, přehrávač podporuje všechny dostupné bitové rychlosti, které nabízí Fraunhofer-IIS MP3 audio codec. Zatím jsem neprováděl žádný rozsáhlý test, co přehrávač zvládá, ale už jsem narazil na to, co nezvládá.

Jak to hraje?

DVD samozřejmě ve skvělé kvalitě jak obrazu, tak i zvuku a to jak 2CH tak i 6CH (2 kanály, 5+1 kanál).

Vyzkoušel jsem v přístroji přehrávat klasické Video-CD v2.0. Disky jsem měl ze 3 různých zdrojů (pálené i lisované). Všechny disky přístroj přehrával správně v "koukatelné" kvalitě a bez potíží se synchronizací obrazu a zvuku. Avšak video disky složené z několika stop nebyly právě na přechodu z jedné stopy na další přehrány zcela plynyle. Na konci každé stopy se přehrávání na cca 3 sekundy zastavilo (stojící poslední snímek) a pak se teprve začala přehrávat další stopa. Nevím, zda-li to bylo dáno nesprávným nastavením "mezistopové" prodlevy při výrobě disku, nebo zda-li přístroji prostě jen chvíli trvá, než "přeřadí" na další stopu. Video-CD jsem vyrobil programem Nero 5.0.3.1, prodlevy mezi stopami jsem nastavil na 0 sec a CD vypálil metodou Disc-At-Once (tedy v jednom kuse, bez mezer). Video-CD mělo být dle mého názoru přehráváno plynule. Zkoušel jsem i Video-CD vyrobené programem WinOnCD 3.7. To mělo mezi stopami cca 10 sec pauzu, ale za to může WinOnCD, protože nenabízí možnost "mezistopovou" prodlevu před vypálením disku jakkoli nastavit.

Zkoušel jsem i "co všechno přístroj snese" a vyrobil jsem Video-CD s nestandardními rozměry obrazu a bitovými rychlostmi. Obraz 900 kbps až 2520 kbps o rozměrech 352x288 a 384x288 a zvuk 64 kbps mono, 128 kbps stereo, 192 kbps stereo, 224 kbps stereo a 384 kbps stereo byl přehrán správně. Obraz 480x288, 704x288, 512x384 a 720x576 (DVD) nebyl přehrán správně (jen čtverečky), u 768x576 (plný PAL) nebyl obraz vůbec. Obraz 320x240 byl skoro OK, tzn. obraz 320x240 byl zcela správný, ale byl "vložen" do obrazovky 352x288. Pixely chybějící do rozměru 352x288 (pravý a dolní okraj) byly doplněny náhodnou "změtí" dat.

Super Video-CD z DVD
Super Video-CD z DVD přehrávače

Bohužel nemám žádné originální Super Video-CD, proto nemohu posoudit, zda-li je následující vada způsobována přístrojem či chybou při výrobě SVCD, které jsem si udělal podle dobrého a podrobného návodu na http://www.cdr.cz (návod je bohužel na starší verze programů, než s jakými jsem pracoval já). Při přehrávání SVCD byl zvuk zpožděn za obrazem o cca 1/2 sec, což už je bohužel pozorovatelné. Nicméně kvalita obrazu byla vynikající (viz snímek). Všimněte si, že na Uršule Klukové je vidět každý chlup.

Super Video-CD z G400
Super Video-CD z G400

V počítači se mi toto CD-RW přehrávalo správně bez ztráty synchronizace. Pro srovnání kvality obrazu je zde snímek z Matrox G400 Dual Head.

Motion-JPEG z TV
originální obraz

A tady je pro porovnání výchozí zdroj obrazu: Motion-JPEG nagrabovaný přímo z TV vysílání. Všimněte si, že zde má Uršula chlupů o něco víc a že poměr stran a barevné podání není úplně stejné. Na TV obrazovce to ale skoro není poznat.

Video-CD z DVD
Video-CD z DVD přehrávače

No a aby bylo porovnání úplné, takto "nekvalitní" obraz poskytuje Video-CD v2.0. Soubor MPEG-1 byl vyroben programem TMPGEnc-0.11.20.97 (zde si všimněte, že je Uršula "chlupůprostá", neboli jak říkáme my češi hairless).

Jaké to má vady na kráse?

Ovládání přístroje z čelního panelu je použitelné opravdu jen jako "nouzovka": vedle PLAY, STOP, PREV a NEXT chybí REW a FF. DVD menu a VCD PBC sice z čelního panelu vyvolat také lze, ale nelze se v něm pohybovat jinak než z dálkového ovládání (proč na čele přístroje toto tlačítko je, když k němu chybí šipky, to mi opravdu nedává smysl).

Odezva na povely z dálkového ovládání (DO) je někdy příliš dlouhá, což vede k tomu, že povel zadám dvakrát a on se pak "dlouho po té" dvakrát vykoná.

Při přehrávání audio CD na kterém jsou skladby bez mezer, dělá přehrávač mezi skladbami mezery :-( což je škoda.

V nastavení (v SETUPu) nelze navolit defaultně CZ zvuk (zvuk lze jen ENGLISH nebo CHINESE). Nelze tam navolit ani EN zvuk + CZ titulky (titulky lze jen ENGLISH, CHINESE, AUTO nebo OFF). Nastavit zvuk/titulky lze až během přehrávání z menu DVD (vždy) nebo z DO (z DO jdou ale jen některá DVDčka, opět nechápu proč).

Přístroj "zapomíná": po pracném nastavení zvuku (nejen zvukové stopy, je nutno nastavit i hw výstup 6CH nebo 2CH), titulků a typu TV výstupu (16:9 nebo 4:3 s letter boxem či 4:3 s oříznutím obrazu) stačí dát STOP, EJECT nebo se dostat na DVD do míst, kde není podpora 16:9 a přístroj zapomene, co bylo nastaveno (lze to chápat i tak, že se přístroj "resetuje" na nejbližší defaultní nastavení). Naštěstí nezapomene úplně vše, ale je docela trapné, když po STOP/MENU/PLAY jede DVD v angličtině s anglickými titulky, ač byla před tím nastavena (třeba) čeština. Za těch pár dní už jsem si zvykl, že po vložení DVD musím "prolézt" všechna nastavení a zkontrolovat/přestavět je. Tato skutečnost mi nejvíc vadí u oboustraných DVD, kdy se každá strana musí nastavovat zvlášť.

Pokud je do přehrávače vloženo CD, které neodpovídá žádnému z výše uvedených standardů, nebo je to CD-ROM s DOS filesystémem, na kterém ale nejsou žádné *.MP3 soubory, přístroj suše ohlásí BAD DISC. Je škoda, že se nepokusí nalézt a přehrát i soubory *.MPG (když umí VCD, umí i MPEG-1). Po té je nutné CD vyjmout přístroj VYPNOUT, neboť již nedokáže rozpoznat žádné další vložené CD (asi chybka ve firmware). Pokud je vložen CD-ROM s MP3 soubory, neumí (!) přehrávač vyčíst informace z ID3 tagu a zobrazuje pouze čas, pořadové číslo souboru a celkový počet souborů. Taktéž u MP3 nevládne schopností [FR] a [FF] (převíjení vpřed a vzad), lze si "doskákat" ([PREV], [NEXT], Select pomocí [1]..[9], [0], [+10]) nebo vybrat ([SELECT] + číslo) na požadovaný soubor.

Pokud jsem nastavil SCART na RGB, pak zasunutí a vysunutí S-VIDEO kabelu (do S-VIDEO výstupu) přímo ovlivňovalo jas na SCART konektoru, který jsem měl připojený k TV (a následně i k S-VHS videu). Toje prý ale normální. Při nastavení SCART na CVBS byl jas ovlivňován S-VIDEO kabelem také.

TV SYSSCARTobraz
PALRGBOK
PALCVBSOK
NTSCRGBOK
NTSCCVBSčernobílý *)

Dál při přehrávání NTSC DVD region 1 (přehrávač nastaven na 4:3):

TV SYSSCARTobraz
NTSCRGBje OK, plynulý, barevný
NTSCCVBSplynulý ale černobílý *)
PALRGBdrobně trhaný, barevný
PALCVBSje drobně trhaný, barevný
PAL60RGBje plynulý, vodorovně slabě proužkovaný **), barevný
PAL60CVBSje plynulý, vodorovně slabě proužkovaný **), barevný
PAL60RRGBje plynulý, vodorovně slabě proužkovaný **), barevný
PAL60RCVBSje plynulý, vodorovně slabě proužkovaný **), barevný

Legenda
*)TV neumí NTSC, ale umí 30 fps
**)asi důsledek roztažení 525 řádek na 625

Dál při přehrávání NTSC DVD region 1 a nastavení 16:9 na přehrávači i na TV (krerá je jinak 4:3) byl obraz při PAL60 a PAL60R bez slabého vodorovného proužkování.

Rozhodně bych uvítal přítomnost Firmware Updateservice nebo něčeho podobného, pro případné opravy chyb v sw přístroje.

Bombou by jistě byl i Built in Sega Mega Drive Emulator to play the Mega Drive game's ROM data on CD jako v případě DVD přístroje Shinco DVD 868, takto jsou k dispozici pouze dvě hry Tetris a Othello.

Tetris gameOthello game
Tetris:Othello:
jak vidíte, nic nevidíte (míněno score)před závěrečným tahem (jasně že jsem ho rozdrtil 48:16!)


Než jsem si přehrávač Nintaus koupil (zde), přečetl jsem si o něm recenze na třech různých místech (zde, zdezde). Další recenzi jsem objevil zde. No a v neposlední řadě je zajímavé i početí nové domény http://www.nintaus.cz, kde je k nalezení krom spousty zajímavého i česká příručka k tomuto přístroji.

Jelikož mám přehrávač teprvajc několik málo dnůch, tag tady na tutejto pagese ešče moc nfosůch nejni, ale to snad timem zmňeňí:-)


Announcement:
o všech informacích zde uvedených platí, že nutně nemusí být 100% správné.
Stránka byla vytvořena pomocí programu NOTEPAD.EXE, což je jediná správná cesta, jak tvořit HTML.
Obrázky obrazovek byly nasnímány za prostého užití čudlíku [PrintScreen] za chodu programu FAST Capture, následně byly zpracovány v programu Corel PhotoPaint.
Fotografie přístroje je převzata z propagačního letáku.

Home


© 2000-2001, K5