Starší zprávy (1)

Dneska jsem aktualizoval stránku s FAQ. Nebojte se, o MDŽ se na ní nepíše. Rovněž jsem aktualizoval Motion-JPEG kodek (150 KB ZIP).


Tak jsem vyzkoušel svou SIM kartu v telefonu Nokia 5110, který jsem připojil k PC. Podařilo se mi v ní změnit logo operátora. Bohužel, po přendání SIM karty zpět, Nokia 3210 zobrazuje stále to staré (PAEGAS CZ). Po vrácení původní SIM karty do 5110, se vrátilo i původní logo (EUROTEL CZ). Zkoušel jsem také uložit logo do inboxu na SIM kartě, ale 3210ka jen suše oznámila: Zprávu nelze zde zobrazit.


Dnes jsem hledal na Internetu stránky, na kterých je Nokia 3210 coby hoby. Zprvu jsem nenacházel nic použitelného, později jsem toho našel "až příliš".

Takže:
3210 nemá datové přenosy a nemá tedy ani příslušný konektor. Nicméně datové přenosy zvládá, jen je zapotřebí zjistit verzi firmware zadáním *#0000# (musí být NSE-8/9), poté teflefon rozteflefonovat a vyrobit si správný propojovací datový kabel (podle všech indícií kompatibilní s 51xx a 61xx)


Gej z grupy DivX releasnul novou verzi MPEG-4 kodeku 3e.


Tak jsme zdárně přestáli přestupný 29. únor 2000. Poslední tři dny jsem trávil většinu času s novou hračkou a zjišťoval, co všechno Nokia 3210 umí. Nakonec se to zvrtlo v "objevování" toho, co všechno neumí.


Tak jsem si (nerad) koupil mobil. Těch peněz co to stálo (a stát ještě bude). Ach jo.


Vyšla opravená verze 1.3a freeware programu VirtualDub. Program je geniální svým jednoduchým ovládáním a množstvím možností, které nabízí při střihu/renderování/zachytávání videa.


Matroxové dneska vypustili další verzi ovladačů G400 pro Windows 9x (Matrox PowerDesk Revision 5.52.015) a včera pro Windows 2000 (Revision 5.03.025). Kdo to má pořád sosat a testovat, sakra práce.


Včera jsem nešel spát. Místo spánku jsem instaloval Windows 2000 Professional. Teda nainstalovalo se to úplně samo, jediné co jsem musel udělat, bylo [F8] pro I agree a pak někdy za dlouho zvolit pár věcí okolo sítě.

První postřehy: Windows 2000 neznaj to G400 ani AV Master. Pro G400 jsem stáhnul beta verzi ovladačů, pro AV Master 2000 zatím nic neexistuje. G400 jsem uchodil bez potíží i v DualHead (Clone, Max, Zoom). MPEG-4 je přehráván plynule, až na občasné záškuby.

přesouvání a třídění položek nabídky Start

Na první pohled zaujmou píčovinky typu myš se stínem a animované nabídky ("zviditelňování" - fade). Dál je patrné, že Windows 2000 jdou více do podoby Windows 98 než Windows NT 4, tedy alespoň pokud jde o "soustředění" nástrojů do jednoho místa.

volba kurzoru myši se stínem volba animace rozbalovacích nabídek

Pěkný je též program Computer Management, který v sobě zahrnuje správu všeho možného, přičemž nenahrazuje stávající programy, které dělají totéž. Tedy kdo neví, nalezne je na obvyklých místech.

Computer Management s otevřeným Device Managerem

Rychlost byla snesitelná i na takto pomalém počítači: Pentium III 450 MHz, 64MB RAM

Bez potíží se mi sama rozpoznala zvukovka, síťovka a modem. Bez problémů jsem se dostal na Internet a stahoval a surfoval. Internet Explorer mi dvakrát shodil Windows do modré obrazovky (je jiná než u W9x a NT4), následkem čeho jsem musel počítač vypnout. Modemové spojení tím pádem spadlo a pulzy šly do háje. To bylo v době, kdy ve Windows ještě nebylo nainstalováno nic navíc (později jsem doinstaloval ovladač Matrox G400, DivX 3 a Windows Media Player 6), takže to nemohly způsobit produkty třetích stran. Dál se mi nepodařilo Windows přesvědčit, aby byly na disku C: místo na D: (přehazování písmenek disků).

Hry a oblíbené programy jsem nezkoušel, protože mě v 5 hodin ráno přemohla dřímota.


Po několika letech jsem zavítal do prodejny JRC. Při poslední návštěvě jsem si tam koupil Age of Empires (jedničku) a ještě předtím Dungeon Keeper (taky jedničku), krom několika dalších her. Dnes jsem si tam koupil Dungeon Keeper - The Deeper Dungeons (datadisk) za neuvěřitelných 99,- Kč (tehdá stál 799,- Kč). Sice si těch 15 nových misí nejspíš nikdy nezahraju (kde bych na to vzal čas, to teda fakt nevim), ale prostě jsem nemohl odolat. Vzhledem k tomu, že na CD-ROM je za datovou stopou i kompletní soundtrack s působivou hudbou, lze ho používat i jen jako krásné a levné hudební CD (ještě tam měli i jiné datadisky - za 49,- Kč, ale těmto svodům jsem odolal).


Microsoft uvolnil do prodeje v ČR Windows 2000, ale zatím jen v Anglické verzi. Lokalizovaná verze by se měla objevit během března nebo dubna 2000. Připomeňme, že v USA šly dvoukilový Woknóze do prodeje už 17. ledna 2000. Páčto jsem byl přítomen na Technet konferenci, přinesl jsem si odtud 120ti denní demoverze Windows 2000 Professional a Windows 2000 Advanced Server.


Vyšla nová verze freeware programu VirtualDub.


Internet vyvrhl ze svých útrob pirátskou verzi programu Ulead Media Studio Pro v6.0 pro nelineární zpracování zdigitalizovaného videa.

Samozřejmě, že jsem si ho s rizikem, že si zaviruji počítač a rozeseru Windows, nainstaloval. První pokusy s tímto softwarem nedopadly nijak příznivě. Po pravdě řečeno, program jsem proklel, protože mi co chvíli provedl toto:


oblíbený pan generál Fault

A tady je celý obrázek nešťastného Studia.

Ke GPF docházelo vždy při pokusu uložit video (Create Video File), nebo i zcela náhodně. Pokud se mi podařilo, že se video začalo ukládat, trvalo renderování cca 30 minut, zatím co verze 5.2 byla s tímtéž hotová za 1:32 (obrázek zde sice ukazuje Estimated time: 3:19, ale to je jen první nástřel, s přibývajícími frejmy se odhad zpřesňoval). Suma sumárum, pokud nepřijdu na to, čím to je způsobeno, upgrade si rozhodně nekoupím a zůstanu u spolehlivější verze 5.2 (taky padá, ale málo).


Světlo boží spatřily nové ovladače pro Matrox G400 (Matrox PowerDesk Revision 5.50.010). Bohužel je to beta verze. Poslední plná (avšak necertifikovaná) verze je stále jen 5.41.008 z 30. listopadu 1999. Poslední certifikovaná verze je 5.25.019 (10. září 1999, revised: 19. října 1999).


Gej z grupy DivX releasnul novou verzi MPEG-4 kodeku, tentokrát včetně popisu, jak a kdy použít Joint-Stereo.


Někdy koncem roku 1999 nebo začátkem roku 2000 se u MainConceptů objevila nová verze programu Main Actor v3.06 (datovaná 8. září 1999). Nechápu, kde se s ní takovou dobu flákali.


Světlo boží spatřily nové ovladače pro Matrox G400 (Matrox PowerDesk Revision 5.50.005). Sice je v PDREADME.TXT uvedeno 1999.12.17, ale nejnovější soubor v packu nese právě dnešní datum. Za zásadní novinku a obrat k lepšímu považuji to, že když je zapnutý DualHead Clone, funguje i DVDMax (při přehrávání videa se Clone vypne a na druhém displeji běží video přes celou obrazovku).


Další novinky:
čerstvé
březen 2002
září 2001
červen 2001
prosinec 2000
srpen 2000
duben 2000
březen 2000


Announcement:
o všech informacích zde uvedených platí, že nutně nemusí být 100% správné.
Stránka byla vytvořena pomocí programu NOTEPAD.EXE, což je jediná správná cesta, jak tvořit HTML.
Obrázky obrazovek byly nasnímány za prostého užití čudlíku [PrintScreen], následně byly zpracovány a případné ostatní obrázky i namalovány v programu Corel PhotoPaint.

Home


© 2000-2001, K5