Starší zprávy (4)

Vaše počítadlo na stránce AV Master dosáhlo stavu: 30 000. Stalo se tak dne 30.12.2000 v 20:05:10 z IP budejicea-73.dialup.vol.cz. Gratulujeme. Stránku jsem zřídil někdy na jaře. Stav 10 000 na tomto počítadle jsem měl 21. 3. 2000, takže 20 000 návštěvníků za 3/4 roku, to je docela pěkné číslo ( na to, že jsem jen pouhý amatérský břídil :-) ).


KOSTICKA mě upozornil (díky moc) na existenci filtru do programu VirtualDub, který umožňuje odstranit z videa statický obrázek "domyšlením si" obsahu, který tento statický obrázek zakrývá. Takto tedy lze odstranit logo jiným způsobem, než jen zakrytím černým obdélníčkem. Filtr se jmenuje LOGOAWAY a roste v zde.


Dostala se mi do pazour hromádka CPU, tak jsem je všechny "prohnal" na Kvejkovi a výsledky spolu s dřívějšími měřeními umístil sem.


Krapet jsem pozměnil Design mých stránek, opravil/doplnil informace, přidal novou stránku a stáhnul poměrně čerstvou verzi ovladačů pro Matrox G400, kteroužto je 6.21.003, jež v sobě nese datum 18. prosince 2000 (na WEBu se ale objevila opět se zpožděním, tentokrát jen jeden týden).


Předevčírem jsem absolvoval bohatou štědrovečerní večeři, včera několik návštěv na kterých jsem vždy musel ochutnávat um paní domu (rozuměj tuny cukroví) a dnes, nemohouc se ani pohnout, jsem mírně doplnil stránky o kartě AV Master 2000.


Mám vzorného syna. Včera se ve škole, na začátku hodiny, odehrála tato scénka:

Pepíček se hlásí.
učitelka: "Tak co je Pepíčku?"
Pepíček: "Paní učitelko, mě škola nebaví."
učitelka: "Tomu nemohu uvěřit!"

Není nad upřímnost! Připomínám, že Pepíček chodí do první třídy.


Protože se mi sešlo dostatek nových poznatků, doplnil jsem je na mojí stránku o MPEG-4.


Noc ze včerejška na dnešek byla dlouhá. Skončila ve 4 ráno. Nicméně se mi podařilo "ulovit" program AviUtl v0.96g a s jeho pomocí jsem konečně dosáhl toho, že umím zapsat údaje do vlastností již hotového AVI souboru, bez nutnosti rekomprese (VirtualDub bohužel tyto údaje před vytvořením AVI zadat neumožňuje).

Vlastnosti souboru
konečně lze AVI rozumě popsat!

Program "roste" na japonsky psaných stránkách a je v japonštině (podobně jako TMPGEnc). Naštěstí i pro něj existuje angličtina (stáhněte si aviutl96g.zipenuaul_1127.zip a obé rozbalte do stejné složky).

Smutná zpráva:
nová verze programu TMPGEnc (TMPGEnc-0.11.21.104.zip) nepodporuje nadále MPEG-2 (nelze tedy SVCD a MiniDVD), což je veliká škoda. Připomínám, že VirtualDub postihlo něco podobného, když musel "opustit" ASF.

NetMind mě dneska upozornil, na změnu u Matroxů. Takže: pro Matrox G400 je ke stažení nová verze ovladače 6.10.013 (minulá verze byla 6.04.028) a nese v sobě datum 26. října 2000 (nechápu, proč se na serveru objevila až teď).

Verze ovladače
verze ovladače tentokrát jinak


Připravil jsem pro Vás superjednoduchou instalaci kodeku Microsoft MPEG-4, kterou lze využít nejen pro přehrávání AVI a ASF vidsMPG4, vidsMP42 a vidsMP43, ale i pro jejich vytváření. Download má jen 134 KB (bližší informace je v souboru FILE_ID.DIZ).


Dostalo se mi to "potěšení" podívat se na několik filmů v MPEG-4 ripnutých z DVD. Slovem podívat míním prozkoumat technickou kvalitu AVI souborů, vlastní děj těch Hollywoodských škvárů mě naprosto nezajímal. Takže přátelé, až podlehnete svodům převést DVD na CD, uvědomte si, že:

výsledek nějakého zoufalého amatéra

Takto "udělaný" film je opravdová perla: příšerný zvuk, rozmazaný blikající obraz, ze kterého bolí oči. Jinými slovy: škoda času.

Poznámka: protože, jak píši na této stránce, v CZ Windowsech není vidět informace o formátu videa celá, neb ten blb, co MMSYS.CPL lokalizoval si to po sobě ani nevyzkoušel, zkrátil jsem HEXa editorem v MMSYS.CPL text vteřin za sekundu na fpskB za sekundu za kBps, čímž jsem na panelu ušetřil potřebné místo a proto se na obrázku výše informace zobrazila celá.


Opět jsem mírně doplnil mojí stránku o programu VirtualDub.


Někdy minulý týden vyvrhl Internet ze svých útrob postarší rylýz pirátské kopie programu Norton Utilities 2001. Předpokládám, že všichni víte, k čemu jsou NU dobré a že jsou velmi dobré.

Tato událost vedla k tomu, že jsem se rozhodl zjistit, co je u Symanteců nového. Díky tomu jsem se nakonec "rozhoupal" k apgrejdu mých stařičkých NU 3.0 (nepopírám, že cena v mém rozhodnutí sehrála svou pozitivní roli také). Za 1890,- Kč jsem si polepšil a k NU (Norton Utilities 2001) mi přibyl NAV (Norton Antivirus 2001) a NCW (Norton CleanSweep 2001), neb jsem pořídil balík Norton SystemWorks 2001 (Norton SystemWorks 2001 Professional obsahují navíc ještě program Norton Ghost, který bych ale těžko využil).


3 programy za cenu upgrade jednoho, no nekupte to!

NSW pro mne byly opravdu příjemným překvapením, protože:
a) CD je bootovací a díky tomu jím lze v kritických případech "zachraňovat" data (lze se obejít bez disket)
b) část programů lze spustit rovnou z CD bez toho, že by je bylo nutné předem instalovat do Windows
c) virová databáze je volně dostupná z Internetu


integrator jinak


Úžasný animovaný film Nicka Parka Cesta na měsíc už máme za sebou, v sobotu nás čekají Nesprávné kalhoty. Příští sobotu kupodivu nepůjde O chloupek, ale snad se ho dočkáme, byla by škoda ho nevidět!

Na domácí stránce freeware programu VirtualDub jsem se v tamních newsech dočetl, proč nepoužívat AngelPotion Definitive codec. Je to zajímavé čtení.


Kromě toho, že včera dávali Síť a dnes budou dávat nějaké další sci-fi (z pravěku kinematografie: Zakázaná Planeta, 1956), se mi podařilo zjistit něco nového o Windows 2002.


Na Zajímavostech mi vyšla recenze "bratříčka" Nintause. Zde je místní mirror.


Při zkoumání TV programu na příští týden jsem objevil perlu! ČT nám opět (již po třetí, 25.11. na ČT2 v 15:05) dopřeje úžasný animovaný film Nicka Parka Cesta na měsíc (hlavní postavy: Wallace a Gromit). Předpokládám, že další dva díly Nesprávné kalhotyO chloupek budou v zápětí následovat. Střídmý Web k filmečkům: www.aardman.com


Wallace vyrábí raketu


Gromit se diví, proč raketa nechce odstartovat (protože je zatažená ruční brzda, jak jinak)

Pro úplnost musím uvést, že ve stejném duchu se nese i film Slepičí úlet.

No a pro úplnost: všimli jste si ve filmu Vůdyho Elena Manželé a manželky, že druhý záběr byl dlouhý snad 10 minut (že by parodie na Hičkoka?) a že byl točen "ála" amatérský kameraman pobíhající mezi svatebčany a točící každého, kdo zrovna hovoří?


Vaše počítadlo na stránce MPEG-4 dosáhlo stavu: 10000. Stalo se tak dne 8.11.2000 v 20:03:45 z IP ppp103.brno.worldonline.cz. Gratulujeme. Stránku jsem zřídil někdy na jaře. 10 000 návštěvníků za 3/4 roku, to je docela pěkné číslo ( na to, že jsem jen pouhý amatérský břídil :-) ).

Další zkušenost: podařilo se mi bez potíží vyrobit zkombinováním DVD (obraz, zvuk)   VHS (cz dabing) česky dabované, širokoúhlé Video-CD (2,5 hodiny dlouhý film). Ještě se o tom podrobněji rozepíšu, až si najdu trochu času.


Drobnost: mobil zdarma. Brzy toho bude plná televize a noviny.


V uplynulých měsících jsem se díky pracovní zaneprázdněnosti ke svému koníčku, kterým je video na PC moc nedostal. Takže jsem "propásl" novou verzi freeware programu VirtualDub (1.4c). Ve chvílích vzácného volna jsem se od práce odreagovával u mého DVD přehrávače s několika filmy z půjčovny. Zatím poslední film, který jsem viděl, byl South Park - Peklo na Zemi. Na to, že to bude film drsný a že to bude pěkná bejkárna jsem připravený byl, dokonce i na to, že uslyším tolik sprostých slov, kolik jsem jich za posledních pět let "v reálu" neslyšel. Přesto jsem byl zaskočen tím, jaká sprostá slova se to linula z úst Terrance a Phillipa a následně pak i z úst malých protagonistů. Vidím to tak, že když se holt desítky mrtvol, vyhřezlé vnitřnosti, utrhané hlavy a údy staly téměř běžnou součástí akčních a historických filmů, bylo potřeba šokovat diváka něčím novým, neotřelým a dosud neslýchaným (nevídaným není to správné slovo).
Přesto, že se mi film moc líbil, protože toaletní humor nebyl samoúčelný a měl v příběhu svůj nezastupitelný význam, obávám se, aby se nestalo "dobrým" zvykem umísťovat do květomluvy filmových postav sem tam nějakého toho pigfuckera či unclefuckera - jen tak, protože si to žádá doba. Až zas "nebudu mít co dělat", ukuchtím filmu malou stránečku se zajímavostmi (všimli jste si, co že to ve třídě/v jídelně/u výchovného poradce visí za obrazy a plakáty? A hlavně, co je na nich napsáno?)


Vaše počítadlo na stránce AV Master dosáhlo stavu: 25000. Stalo se tak dne 18.10.2000 v 12:12:24 z IP 194.228.84.2. Gratulujeme.


Vaše počítadlo na stránce Nokia 3210 dosáhlo stavu: 10000. Stalo se tak dne 5.10.2000 v 12:00:13 z IP cache2.osanet.cz. Gratulujeme. Co k tomu dodat?


Tak nám v pondělí ČT2 nadělila dalšího Švankmajera. Tentokrát čtvrthodinové dílko Možnosti dialogu. Ale Jídlo bylo přece jen lepší (to je můj soukromý názor, se kterým můžete nesouhlasit, ale vězte, že je mi to šuma fuk).


Spousta linků na DivX ;-) se nám urodila na stránce mpeg4.kgb.cz (těch několik hodin na pročtení všeho do toho ale nedám - nicméně koutkem oka jsem zahlédl informaci, že DivX ;-) má nástupce, který se jmenuje 3ivX).


Dnes jen dvě slova: čumni semka.


Po více než měsíčním provozování stolního DVD přehrávače Nintaus N-9901, jsem dokončil stránku, na které jsem shrnul, jak a co dělá (včetně ukázek kvality obrazu). Vznik další stránky mě též přinutil k tomu si všechny stránky "projít" a přepracovat a sjednotit skripty. Snad se povedlo. Stránky by teď měly být menší a natahovat se rychleji.

Program TMPGEnc se dočkal nové verze (z 12 pokročil na 12A beta). Ačkoli by se mohlo zdát, že nepůjde o nic převratného, výpis změn a oprav v programu je několik stran dlouhý!


Dnes jsem zjistil, že nejsem nadarmo Kretén. Při "ohledávání" stránek s novými drivery na G400 pro Windows 98 jsem doposud hlídal jen stránku Matrox latest drivers, protože mě ani ve snu nenapadlo, že by na stránce Matrox certified drivers mohla být ke stažení novější verze ovladačů. No a je tam! Matrox PowerDesk Revision 6.04.028 z 2000.08.18 na CERTIFIED oproti 6.01.015 beta z 2000.07.06 na LATEST.

informace o verzi ovladače
Kde se tam vyskytuje číslo 6.04.028 to teda fakt nevím!


Včera jsme my, fanoušci žánru science fiction mohli slavit malý svátek. Veřejnoprávní televize nám po dlouhé době dopřála další vědecko-fantastický film. Tentokrát to byly celé 2 hodiny 23 minut 39 sekund a 13 snímků filmu Contact. K mému velkému zklamání jsem v té bezmála dvou a půl hodinové podívané našel čisté sci-fi jen asi 7 minut a po vynechání vizuálních efektů z dílny ILM, jsem našel vlastní sci-fi děj sotva ve třech minutách.

Jodie Foster

Nicméně, i přes tuto skutečnost, díky které jsem tento film zařadil mezi nekoukatelné, jsem byl spokojen s tím, že se ve filmu našlo místo i pro otázku, jakou roli má v kontaktu s mimozemšťany hrát náboženství. Z mého pohledu se většina děje točila kolem sporů o granty na výzkum, mocenského boje, kariérismu a náboženského fanatismu, byť to bylo umě zamaskováno (a všechny otevřené problémy/otázky zůstaly nevyřešeny/nezodpovězeny). Pokud bych toužil po tom, vidět film s takovouto tématikou, sáhl bych raději po filmech Řetězová reakce, Nepřítel státu, Stigmata a mnoha dalších podobných. Pro sebe jsem si z filmu vystřihl přesně 7 minut 15 sekund pro mě zajímavých záběrů. Víc opravdu nebylo potřeba.

pan Garrison před plastickou operací   pan Garrison zvrací při zmínce o filmu Contact

Teď už chápu, proč se pan Garrison v 11. epizodě 1. série seriálu South Park (Tom's Rhinoplasty) při zmínce o filmu Kontakt pozvracel.

Z dalších událostí: na mou stránku o MPEG-1 jsem doplnil zmínku o programu TMPGEnc a opět jsem trochu rozšířil mojí stránku o programu VirtualDub. Protože se mi opět sešlo požehnaně různých dotazů, zanesl jsem je i s odpověďmi na stránku otázek a odpovědí. Dřívější čtenáře musím upozornit na to, že jest nutno si FAQ přečíst celý znovu, neb Q+A jsem umisťoval k sobě podle tématu, nikoli chronologicky podle data na konec stránky.


Předevčírem jsem náhodně objevil, že http://www.fastmultimedia.com není totéž co http://www.fast-multimedia.com a včera mi jeden hodný člověk poslal adresu http://www.dazzle-europe.de/, což je totéž v němčině (díky Maroši).


Dnes jsem zřídil další stránku, tentokrát je o hard discích - opět jsem testoval.


Na stránce u Main Conceptů je od 29.8.2000 ke stažení další verze programu MainActor (3.55) a to nejen pro Windóze, ale už i pro Linux. Taktéž vyšel patch na program MediaStudio Pro 6.0 Update (6.0.0.2). Pro verzi 5.2, je k dispozici stále jen starý patch z 23.2.1999. U Fastů změnili design. Ještě předevčírem tam byly staré stránky a v nich jsem také našel AV Master 2.5 build 0024 beta for Windows 98 & Ulead MediaStudio Pro 6.0 only. Dnes jako by se po starých produktech web slehla (mají tam akorát silverVideo Machine). Do odkazů jsem přidal (snad oficiální) fórum o ///FAST produktech.

Včera večer dávali na ČT2 Švankmajerovo Něco z Alenky. Docela jsem se na to těšil. Bylo to dle očekávání "ujetý", ale ne dost, jako třeba Jídlo téhož autora (to už nám ČT také dopřála).


Návštěvnost mých stránek překročila 1000 zobrazení za den!
To už by stálo za to reklamu prodávat a ne jen vyměňovat.


Chvíli jsem nesledoval homepagesu freeware programu VirtualDub a mezi tím vyšly dvě nové verze 1.4a a 1.4b.

Z dalších neméně důležitých událostí: dnes se stal z našeho syna školák-prvňáček. Dobře mu tak :-)


Opět jsem mírně doplnil mojí stránku o programu VirtualDub.


Další novinky:
čerstvé
březen 2002
září 2001
červen 2001
prosinec 2000
srpen 2000
duben 2000
březen 2000


Announcement:
o všech informacích zde uvedených platí, že nutně nemusí být 100% správné.
Stránka byla vytvořena pomocí programu NOTEPAD.EXE, což je jediná správná cesta, jak tvořit HTML.
Obrázky obrazovek byly nasnímány za prostého užití čudlíku [PrintScreen], následně byly zpracovány a případné ostatní obrázky i namalovány v programu Corel PhotoPaint.

Home


© 2000-2001, K5