Starší zprávy (5)

Vyšla nová verze DivXG400 1.91.


Nenechte se odradit všudypřítomným okénkem sponzora, je to nutnost. Všichni máte povinné, jít se k němu podívat a něco si u něho koupit :-). Pokud někomu tato forma reklamy vadí (jsou i mnohem horší formy!), nechť okno minimalizuje.


Vyšla nová verze DivXG400 1.81.


Vynikající filtr DivXG400, který zlepšuje přehrávání videa, se dočkal nové verze 1.7 (tento filtr je sice primárně určen pro videokarty Matrox, ale funguje i s jinými videokartami).


Stránku Pětkova mystická cesta do pravěku jsem doplnil o Windows 2.03 a stránku prasečin jsem doplnil o další zprasená videa.


Stránku nostalgie jsem doplnil spousty obrázků, které jsem vytípával z her několik dní a nocí.


Stránku prasečin jsem doplnil o nové téma. Tentokrát o videa zprasená přímo výrobci. Stránku FAQ jsem doplnil o Matrox G400. No a také jsem udělal stránku nostalgie.


Vaše počítadlo na stránce AV Master 2000 dosáhlo stavu: 40 000. Stalo se tak dne 7.4.2001 v 10:04:50 z IP asasync53.skynet.cz. Gratulujeme.

Opět jsem doplnil stránky programu VirtualDub o další informace (všechny strany včetně stránky se vzhledem programu).


Zcela jsem přepracoval FAQ, tak abych vyhověl mnohým hlasům, které volali po zpřehlednění a podrobnějším rozčlenění otázek podle tématu. Tak snad se mi to i povedlo.

Rovněž jsem doplnil stránky programu VirtualDub o další informace (strana 5).


Před pár dny vyšla nová verze programu VirtualDub 1.4d, changelist je docela dlouhý ačkoli na první pohled by se mohlo zdát, že se v programu nic nezměnilo.


Prasečiny přinesly své první plody. Ozval se mi jeden z kritizovaných autorů, nazval mě píčou a pirátem a vysvětlil, že práce na jeho (jejich) veledíle byla značná a vysvětlil i proč. A vůbec, že když sem tak chytrej, tak ať si to zkusím ripnout sám. Byl jsem jeho reakcí velmi potěšen. Není nad teplé lidské slovo.

Ale teď vážně. Potěšen jsem opravdu byl. Jako starého Kreténa mě nemůže takováto reakce ani urazit, a po pravdě řečeno, ani překvapit. Docela chápu, že když mladík četl kritiku, padající na jeho hlavu, začal vidět rudě a vkládal do textu slova, která tam nemám (nikde netvrdím, že bych totéž zvládl lépe). Mě se to stává taky a pak se divím: vždyť jsem tady četl, že je to nejlepší produkt ze všech! A ono tam je přitom napsané, že je to lepší verze, než všechny předchozí. Takže moje první reakce zase ti Microsofti pěkně kecaj, vlastně byla nepatřičná.

Ale abych to shrnul: netroufnul bych si tvrdit, že žádné mé video není zprasené. A ať už jsou nebo nejsou, rozhodně bych si ho netroufl označit kterékoli z nich jako ultimate edition.


Aktualizoval jsem stránky s FAQ (jak vyrábět v DivXu co nejkvalitnější videa) a programem VirtualDub (další poznatky o SSA a frame serveru).


Dnes jsem celý den tvořil tyto prasečiny.


V poslední době jsem měl "tu čest" shlédnout několik DivX filmů, na které jsem narazil na lamerských FTP serverech. Vzhledem k tomu co jsem viděl, nemohl jsem jinak, než dospět k názoru, že vyrábět DVD ripy filmů dnes může už prakticky kdokoli, protože to co jsem viděl a slyšel, bylo naprosto otřesné. Zmiňované filmy obsahovaly snad všechny myslitelné chyby, kterých se lze při výrobě AVI souboru dopustit. Připadal jsem si, jako kdybych koukal na svá úplně první AVIčka, která jsem vyrobil 5 minut po té, co jsem zprovoznil AV Master 2000 ve svém PC, tedy v době, kdy jsem o této problematice neměl ani ty nejmenší znalosti. Jenomže já jsem tyto své pokusy následně smazal, místo toho, abych se pod ně hrdě podepsal jako nějaký polobůh warezu a pustil je do světa se slovy: dostává se vám do rukou další skvělé dílo z naší dílny...

Proč o tom píšu. Až se vám dostane do rukou nějaké takové "skvělé dílo" z dílny rádoby pirátských bohů, nenechte se otrávit hnusným obrazem a zvukem. Věřte, že kdo to umí, dokáže dostat na 1 až 2 CD ostrý obraz a křišťálově čistý zvuk. Takoví lidé jsou na světě počítám tak sotva tři (já sám se mezi ně zatím nepočítám), valná většina ostatních jsou nesebekritická paka - až na několik málo jedinců, kteří jsou dostatečně skromní na to, aby svá díla sebekriticky prezentovali jako zdaleka ne dokonalé výtvory.


Mé opatření týkající se nového způsobu kontaktu přineslo ovoce. Ukazuje se, že napsat e-mail, ve kterém chybí oslovení, není pořádně popsáno to, na co chce tazatel dostat odpověď a ani to slušné předem děkuji za odpověď, bylo pro cca 10 lidí denně strašně pohodlné. Dnes, když musí napsat dotaz do auditoria, kde si ho může každý přečíst, k tomu najde odvahu sotva 1 člověk za tři dny. Ale i přes to, se najdou takoví chytráci, kteří mi napíší do osobních vzkazů dotaz (na který je mimochodem odpověď dohledatelná na mých stránkách) a neuvedou ani adresu, kam odpověď poslat.

A protože jsem Kretén, mám ohromnou radost z toho, že jsou na světě ještě větší pitomci, než já.


Jelikož jsem začal být zaplavován spamy a junk maily a protože připojení na Internet přes GSM je docela drahé, změnil jsem způsob, jakým je možné mě kontaktovat.


Inspirován snímky Cesta do pravěku a Homerova mystická cesta vznikl název mé další stránky o operačních systémech, ježto se zove: Pětkova mystická cesta do pravěku.


Tak se mi to tak pěkně sešlo:

Vaše počítadlo na stránce Nokia 3210 dosáhlo stavu: 20 000. Stalo se tak dne 22.2.2001 v 16:35:32 z IP mail.nemdc.cz. Gratulujeme.

Vaše počítadlo na stránce Novinky dosáhlo stavu: 10 000. Stalo se tak dne 20.2.2001 v 18:34:47 z IP 194.228.81.50. Gratulujeme.

Vaše počítadlo na stránce MPEG-1 dosáhlo stavu: 10 000. Stalo se tak dne 20.2.2001 v 13:36:47 z IP c-engine8.ten.cz. Gratulujeme.

Vaše počítadlo na stránce AV Master dosáhlo stavu: 35 000. Stalo se tak dne 20.2.2001 v 12:38:31 z IP fw.ipbpojistovna.cz. Gratulujeme.

Vaše počítadlo na stránce VirtualDub dosáhlo stavu: 10 000. Stalo se tak dne 17.2.2001 v 13:22:56 z IP a28-132.dialup.iol.cz. Gratulujeme.

A já jen doufám, že stránky vám všem přinášejí užitek a minimum dezinformací.


Trpíc nespavostí doplnil jsem stránku Windows Whistler o další informace.


Minulý týden mi Viking poslal filtr Frame Tweaker v1.1 do programu VirtualDub (díky). S tímto plug-inem lze provádět některé základní operace s videem, tak jak je to běžné ve "velkých" střihových programech. Ovládání není pro mouseklikače, protože jako vstupní parametr slouží skript, ve kterém se definuje, co se má v daném rozmezí snímků dělat. Takže nyní se můžete rozhodnout, zda-li se naučit psát tyto jednoduché skripty a využívat program zdarma nebo zda-li sáhnout velmi hluboko do peněženky a koupit si třeba Adobe Premiere.


Včera jsem byl upozorněn (díky Milane) na novou verzi filtru LOGOAWAY 2.2 do programu VirtualDub. Oproti předchozí verzi má navíc náhled, což značně zjednodušuje nastavování souřadnic. Autor tohoto filtru krom toho zveřejnil další filtr EXORCIST, s jehož pomocí lze z obrazu odstranit "duchy". Ihned jsem ho vyzkoušel a jsem jím přímo nadšen! Tento filr z mého opravdu mimořádně hnusného TV signálu, který mám na sračkmetu dokázal vymítit duchy téměř dokonale. Tyto poznatky jsem ihned zapracoval na tuto stránku (strana 3). Rovněž jsem doplnil stránku FAQTMPGEnc.


Před týdnem jsem si dopisoval s bontonlandem, jestli nevědí něco o vydání mých oblíbených filmů na DVD (5. element, 12 opic, Hvězdná pěchota). Odpověď: filmy, které sháníte, na DVD bohužel nevyšly a s největší pravděpodobností nebudou vydány. No co se dá dělat (nehledě na to, že 5. element na DVD vyšel, akorát že né u nás). Dnes jsem koukal na dvdbase.cz co se chystá a jako naschvál (bontonům) tam čtu: Pátý element už má stanoveno přesně datum uvedení na trh, a to 28.2.01.. Takže snad už se toho NEJLEPŠÍHO akčního sci-fi filmu všech dob dočkáme a já si budu moci koupit své první DVDčko (a taky poslední, ledaže by DVD zlevnili na 150 Kč/ks).


NetMind mě dneska upozornil, na změnu u Matroxů. Takže: pro Matrox G400 je ke stažení nová verze ovladače 6.23.005 z 23.1.2001


Dnes mi vyšel na cdr.cz dovětek k článku o DVD N-9901.


Vaše počítadlo na stránce MPEG-4 dosáhlo stavu: 15 000. Stalo se tak dne 18.1.2001 v 17:24:33 z IP a3-128.dialup.iol.cz. Gratulujeme. 15kilo návštěvníků za rok (a to se týká pouze této jedné stránky) docela pěkné číslo ( na to, že jsem jen pouhý amatérský břídil :-) ).


Tak si to představte. Vzal jsem video soubor ASF, načetl do VirtualDubu a při nastaveném Direct sream copy u videa (MS MPEG-4 V3) i audia (MS Windows Media Audio) dal uložit jako AVI. Povedlo se a za pár sekund jsem dostal výsledný soubor, který lze přehrát i na TV (Matrox G400 DH). Co mě však zarazilo je to, že zdrojový ASF je veliký 416 MB zatímco výsledný AVI jen 280 MB!!! Proboha čím Microsoft to ASF "zasvinil"???


Trpíc nespavostí doplnil jsem několik dalších rad na stránku o programu VirtualDub.


Na doom9 jsem objevil "upravené" verze programu VirtualDub (umí ASF a MP3) a také poměrně bohatou nadílku na téma VKI (Variable Key-frame Interval nebo též Scene detect). Výhodou VKI je to, že klíčové snímky vkládá jen tam, kde se mění scéna, což přispívá ke zvýšení kvlity obrazu a ke snížení objemu dat. Pokud jde o tzv. multipass (pokud se zkomprimovaný snímek příliš liší od originálu, zkomprimuje se znovu s vyšším povoleným bitratem) a o kombinování DivX Low a Fast Motion sekvencí do výsledného AVI (ve scénách, kde je Fast příliš "čtverečkatý" se použije nečtverečkatý Low), tak je tam toho také dost, ale způsob použití ani výsledky mě zatím nenadchávají.


Vyzkoušel jsem filtr LOGOAWAY do programu VirtualDub, který umožňuje odstranit z videa statický obrázek "domyšlením si" obsahu, který tento statický obrázek zakrývá. Dopadlo to nad očekávání dobře. "Artefakt" vzniknuvší v obraze na místě loga ČT2 vůbec nijak neruší divácký zážitek.


Tak a jsou tu. Kdo? No přece Nový rok, nové desetiletí, nové stoletínové tisíciletí. A kdo je/byl jiného názoru, tak ať se utěší tím, že před rokem to byla "předpremiéra", na které se pečlivě připravoval na letošní premiéru (kterou předpokládám nepropásl).



To už je sice pasé, ale mě se to líbí :-)


Další novinky:
čerstvé
březen 2002
září 2001
červen 2001
prosinec 2000
srpen 2000
duben 2000
březen 2000


Announcement:
o všech informacích zde uvedených platí, že nutně nemusí být 100% správné.
Stránka byla vytvořena pomocí programu NOTEPAD.EXE, což je jediná správná cesta, jak tvořit HTML.
Obrázky obrazovek byly nasnímány za prostého užití čudlíku [PrintScreen], následně byly zpracovány a případné ostatní obrázky i namalovány v programu Corel PhotoPaint.

Home


© 2000-2001, K5