Starší zprávy (3)

Tak jsem dnes při procházení FTP serverů narazil na DirectX 8 verze 2. Předchozí verze DX8 měla nejmladší soubory z 12. května 2000, tato verze je má z 18. srpna 2000. No, uvidíme čím se liší.


Tak si představte, co se mi stalo. Hledám si tak na Internetu informace o PDA, když tu zabrousím na stránky CASIO product news a co tam neobjevím: hodinky s vodotryskem! Tedy pardon, hodinky s televizí, hodinky s MP3 přehrávačem, hodinky se skenerem, notebook pro děti, notebook pro mě a konečně také PDA. Škoda jen, že neovládám "muří nohy", abych si o výrobcích i něco přečetl.


Po instalaci MS Encoderu 7 a několika krátkých testech jsem zjistil následující:
- kodek pro Microsoft Windows Media Video 7 není v kodecích ve Windows nabízen, tedy jej nelze použít jinde než v Microsoft Windows Media Encoderu. Vyrenderovaný WMV soubor funguje i s DVDMax, ale druhý displej se "chytne" až při druhém keyframe (předpokládám, že to souvisí s nabafrováním videa do vyrovnávací paměti);
- Microsoft Windows Media Encoder 7 umí více vstupních souborů, ale neumí je zpracovat! Zacyklí se na prvním a ten dělá stále dokola (!!!);
- stařičký (ale stále nejlepší) AMOVIE.OCX umí přehrávat i WMV (stačí naasociovat příponu nebo použít Drag & Drop);
- při zobrazení vlastností WMV souboru chybí záložka s podrobnostmi o videu (u AVI podrobnosti jsou, viz zde);
Pokud je vaším cílem vytvářet co nejmenší soubory při co největší kvalitě obrazu, zde jsou výsledky "malého" testu (širokoúhlé video 512x288 o 10000 snímcích, komprese 910 K, kvalita 100, keyframe á 10 sec):

DivX ;-) Fast-MotionAVI23,7 MB
MS MPEG-4 v3AVI43,8 MB
MS Windows Media Video v7WMV43,8 MB

A zde jsou ukázky komprese (záměrně jsem vybral snímek, ve kterém prší na okno, takže se nemohly příliš uplatnit rozdíly mezi snímky):

DivX ;-)
DivX ;-)

MS MPEG-4 V3
MS MPEG-4 V3

MS WMV 7
MS WMV 7

Motion-JPEG
Motion-JPEG (originál)

Jak je patrné, DivX ;-) výrazně "čtverečkuje", zatím co MS se kvalitou blíží originálu. Ach jo, už jsou zase 2 hodiny ráno, prdim na Vás a jdu spát.


Firma Microsoft se chlubí tím, že její Microsoft® Windows Media™ Encoder 7 is an easy-to-use, powerful production tool that enables content developers to convert both live and prerecorded audio, video, and computer screen images to Windows Media Format for live and on-demand delivery. Samozřejmě, že nechybí superlativy jako Highest Quality Encoding, Improved Output Quality a podobné. No, uvidíme...


Vyšla opravená a upravená verze 1.4 freeware programu VirtualDub.


Dnes, ve 3 hodiny ráno, jsem objevil stránku posetou všelikými kodeky jakož i nástroji pro zpracování videa. To zas bude bezesných nocí, než prozkoumám vše, co je zde: http://video-tools.tripod.com/.
Také jsem vytvořil SUPER jednoduchou distribuci kodeku pro nešťastníky, kterým při přehrávání některých AVI Přehrávač záznamů hlásí Nelze najít dekomprimační modul vids:MP43, viz Download software.


Včera (5.08.20000 v 12:11:28) dosáhlo mé počítadlo přístupů hodnoty 20 000 ! Bohužel už si přesně nevzpomenu, kdy jsem počítadlo nuloval, ale bylo to tak před 1/2 rokem.


Za posledních několik dní se toho událo docela dost. Jednak jsem objevil spoustu různých obrazových filtrů do programu VirtualDub (zde) a zatím jsem je nestihl všechny důkladně vyzkoušet, druhak jsem neodolal a koupil jsem si (zde) stand alone DVD player Nintaus N-9901 o kterém jsem se dočetl na třech různých místech (zde, zdezde) samé pěkné věci (je region free, přehrává kde co, včetně CD-RW a MP3). Své dobré i špatné zkušenosti (doufám, že špatné nebudou žádné) budu ventilovat na samostatné stránce, kterou přístroji chystám.


Mírně jsem doplnil stránky o Nokii 3210FAQ.


Trpíc nespavostí doplnil jsem několik rad na stránku o programu VirtualDub.


Jsou mezi námi. Není jich málo. A nejhorší je, když mají možnost se projevit.

Naštěstí mají zdatné oponenty.


Minulý víkend jsem, co by naprostý BFU, instaloval a rozchozoval několik různých distribucí Linuxu. Dopadlo to katastrofálně. Doposud jsem věřil (bez znalosti věci), že Linux je lepší OS než DOS nebo Windows. Nyní musím konstatovat, že pro člověka neznalého zatím lepší než Windows není a ještě hodně dlouho nebude. Neb k čemu by mi mohl být sebelepší OS, když si v něm nedokážu nic nakonfigurovat a ani do něj nic nainstalovat? Nezapomínejte, že jsem BFU a že tedy nevím, kam v té změti adresářů a souborů sáhnout.


Před pár dny jsem zjistil, že se kopie mých stránek objevila na serveru Základní školy Strž ve Dvoře Králové nad Labem a že je na nich čilý provoz. Tak nevím, jestli to mám považovat za krádež nebo naopak za výhodnou službu. No, mohli se mě alespoň zeptat, jestli nejsem proti.


Opravil jsem některé nefunkční linky na stránce Odkazů (kdo je má pořád hlídat). Co je důležité, přibyl i link na kodek pro bezztrátovou kompresi videa. Funguje. Je freeware. Paráda.


Zřídil jsem novou stránku o Microsoft Windows Millennium Edition. Tím pádem přestalo být smysluplné mít o nich informace zde, v NEWSech. Proto jsem příspěvky ze dnů 27. 6. až 1. 7.2000 odstranil. Najdete je přepracované na zmiňované stránce.


Dnes jsem začal tvořit stránku pro ty z vás, kdož chcete pracovat s výborným střihovým programem, který umí spoustu věcí a navíc je zadarmo. Řeč je pochopitelně o geniálním programu VirtualDub. Nejvíc jsem pyšný na stránku, kde je vzhled programu, na které jsem kombinoval GIFy a JPEGy tak, aby byl obrázek věrný a při tom zabíral co nejméně KB.


Stále nic převratného, akorát vyšla betaverze ovladačů ke kartě G400 u Matroxů. Dál jsem pak čirou náhodou objevil místo, kde lze získat za cenu prostoru pro jeden reklamní proužek na WWW stránce celých 40 MB webovského prostoru. Tož jsem si zřídil mpeg4.kgb.cz s tím, že na ní časem dám nějaké ukázky videa.


Neodolal jsem "volání divočiny" a zakoupil jsem si upgrade Corel DRAW 9 Suite. Oproti verzi Corel DRAW 4, kterou mám legálně, protože jsem jí dostal kdysi dávno k inkoustové náplni do tiskárny a verzi Corel PHOTO-PAINT 5, kterou jsem pro změnu dostal spolu se scannerem, je to opravdu bomba. Ačkoli byl upgrade zlevněný (do konce tohoto měsíce běží akce Amnestie na Corela), neznamená to, že nebyl drahý jako prase.


Zatím mrtvo, akorát drobné novinky u VirtualDubu a aktualizace ovladačů u Matroxů (ne ale pro G400).


Včera mi vyšel příspěvek na CDR serveru, ve kterém jsem se snažil uvést na pravou míru některé nepřesné informace o DivX kodeku z jiného článku. Dostal jsem několik e-majlů od čtenářů (díky), kteří mě upozornili na další důležité skutečnosti, které jsem si dnes ověřil a nové poznatky jsem zapracoval do mé stránky o MPEG-4.


Porovnával jsem AVI a ASF. Soubor ASF vyrenderovaný za pomoci Microsoft MPEG-4 Video Codec V3 vycházel o chlup menší než soubor AVI vyrenderovaný za pomoci DivX Low-Motion. Naopak soubor ASF byl 2x větší než soubor AVI vyrenderovaný za pomoci DivX Fast-Motion. AVI soubory vyrenderované za pomoci DivX v programu VirtualDub 1.3c a v programu VirtualDub 1.3d byly shodné velikosti (jak Low-Motion tak i Fast-Motion). Takže naštěstí žádné nepříjemné překvapení.


Vyšla opravená a upravená verze 1.3d freeware programu VirtualDub. Smutná zpráva: na výslovné přání firmy Microsoft byla vyjmuta podpora načítání souborového formátu ASF. Renderování AVI za použití ASF kodeku (Microsoft MPEG-4 Video Codec V3) bylo znemožněno úplně již v předchozích verzích. Smutné není to, že již nelze pracovat s ASF soubory, ale to, že si Microsoft dupnul a bylo vymalováno.


Po cca 14 dnech stěhování serveru už zase funguje původní doména pro mé stránky http://www.kreteni.cz (K5).

Protože jsem opravdu Kretén, podařilo se mi díky mé nepozornosti přijít o všechna data na jednom z mých disků. Díky tomu jsem přišel o vše, co jsem neměl zazálohované a co se mi z toho posléze nepodařilo obnovit. Takto jsem tedy přišel mimo jiné i o poštu za poslední měsíc, takže se omlouvám všem, kdo mi napsali a nyní marně čekají na odpověď. Musíte svůj dotaz zopakovat, bohužel.


Další novinky:
čerstvé
březen 2002
září 2001
červen 2001
prosinec 2000
srpen 2000
duben 2000
březen 2000


Announcement:
o všech informacích zde uvedených platí, že nutně nemusí být 100% správné.
Stránka byla vytvořena pomocí programu NOTEPAD.EXE, což je jediná správná cesta, jak tvořit HTML.
Obrázky obrazovek byly nasnímány za prostého užití čudlíku [PrintScreen], následně byly zpracovány a případné ostatní obrázky i namalovány v programu Corel PhotoPaint.

Home


© 2000-2001, K5