Starší zprávy (7)

Vyšel nový VirtualDub 1.4.9 a nový kodek DivX 5. Myšlenka opustit "zaběhnutý" DivX 3, relativně nový DivX 4 a přejít plně na DivX 5 mě nijak neláká, ale výsledek srovnávacího testu je velmi nadějný.


K Matroxkám jsem doplnil stránky o Matrox G450.


Trochu jsem doplnil stránky o Matrox G400 a Matrox G550.


K ilustrování minulého příspěvku jsem "típnul" i obrázky.


Posledních několik desítek hodin volného času jsem trávil tím, že jsem spojoval český zvuk (dabing) s obrazem z DVD filmů. Samozřejmě, že kdyby ti píčusové, kteří filmy na DVD vydávají, dali na DVD vedle toho, co už tam je (tj. původní znění + původní titulky + české titulky) ještě i český dabing, tak bych tu piplavou práci dělat nemusel (rád bych si jí odpustil).

Ale až na jednu výjimku bylo možné bez větších potíží spojit zvuk z filmů, které vysílali v TV spojit s obrazem z DVD. Bez větších potíží znamená, že vysílaný film se s filmem na DVD shodoval s přesností na cca 2 filmová políčka, případně že jedinou komplikací bylo vystříhání reklam a přesné napasování na sebe. Ona světlá výjimka (i když spíš černá ovce) byl film Vetřelci. Verze filmu na DVD je totiž o víc než čtvrt hodiny delší, než ta vysílaná (148 minut versus 132 minut). Napočítal jsem celkem 20 míst, kde jsem musel český dabing doplnit původním zvukem (+ případně i titulky).

Po této operaci, která trvala asi 25 hodin (čistě ruční práce), musím prohlásit, že nevystříhaná verze Vetřelců přináší divákovi něco víc, než jen pár nepodstatných detailů (například ve filmu Případ pelikán je na DVD navíc o 15 sec delší záběr, kdy jde Jůlinka Robertsová do schodů). Cenzorské nůžky v tomto případě ze zkrácené verze vystříhaly dost podstatné informace: všechny zmínky o tom, že Ripleyová měla dceru (!!!), byť to byly jen dvě scény, že vojáci měli k dispozici strážní "roboty" a i dost podstatnou informaci, že "Společnost" o Vetřelcích na planetě předem věděla - zmizelo celé 6ti minutové intermezzo na téma "hledejte a neptejte se proč". Mimochodem ve kterém hraje kapitán Červeného Trpaslíka (můj oblíbený sitcom).

Chybějící scény, případně dvě tři věty z dialogu bylo možno jednoduše doplnit (jednoduché nebylo je najít), pouze v jednom případě se zkrácená verze mohla "pyšnit" zcela přepracovaným dialogem, který na nezkrácenou verzi vůbec nepasoval a se kterým jsem si "vyhrál" několik hodin, něž jsem mluvené slovo "napasoval" na obraz z DVD, tak aby lidé nemluvili se zavřenými ústy (a naopak) a scéna přesto stále dávala smysl.

Co k tomu dodat? V souladu s §37 [odstavec (2) písmeno a)] Autorského zákona jsem si vyrobil "rozmnoženinu díla v elektronické podobě, která nemá samostatný hospodářský význam, jejímž účelem je umožnit snadnější využití díla" a pravděpodobně tak budu činit i v budoucnu, dokud výše zmínění píčusové budou nám spotřebitelům odpírat komfort, který DVD nosič nabízí.


Najít, nasříhat a napasovat...


Zoom 12 sec odhaluje piplačku desítek střihů...


Pomalu, ale jistě zjišťuji, že nestíhám sledovat všechny novinky z "oboru". Video filtry pro VirtualDub rostou jako houby po dešti, co chvíli přibývá nová verze toho či onoho prográmku a zřídka, ale přece, vznikají i prográmky nové. A to se nezmiňuji o návodech, postupech atd. Takže nejlepším zdrojem informací jsou samozřejmě lidé, proto neváhejte a zapojte se do některé s diskusí na diskusních serverech. Dalším velmi dobrým zdrojem je doom9.org a dvd.box.sk, bohužel nikoli ve srozumitelných jazycích (=česky, případně slovensky).


Vcelku zklamání mi přinesly testy karty nVidia GeForce2 MX 400 64 MB.


Nový VirtualDub, DivX4 kodek, DivXG400, ... to se nám toho za poslední měsíc zase urodilo!


Po zdlouhavých experimentech, kterými jsme spolu s K2 trápili DVD přehrávač Nintaus, jsme došli k následujícím poznatkům ohledně rozměru obrazu:

Další poznatky jsem zapracoval na mé stránce o programu VirtualDub (konkrétně poslední dva Q/A na straně 4).


DivXG400 je už ve verzi 2.6


DivXG400 je už ve verzi 2.5


1000 MHz Celeron (100 MHz FSB) v provedení BOX - chladič je poněkud rozměrnější...


Vytvořil jsem novou stránkudvouprůchodovém zpracování videa nagrabovaného z TV vysílání (dva průchody = 2x tak dlouho, ovšem já popisuji cestu, jak tu druhou půlku téměř vynechat). Dříve se touto problematikou zabýval málokdo (málokdo kdo měl také grabovací nebo TV kartu), posléze se roztrhl pytel s DVD rippery (což vyžaduje úplně jiné, nicméně dostupné vybavení) a nyní se začíná o analogové grabování zajímat už poměrmě hojná skupina lidí.


Trochu jsem předělal stránku o Matrox G400 (nové obrázky a tipy) a přidal G550.


Na Invexu se mi podařilo vypátrat, že firma ROXIO (WinOnCD, Easy CD Creator) připravuje nový vypalovací software VideoPack 5, se kterým bude hračka vytvářet Video-CD, Super Video-CD a DVD disky, včetně všech vymožeností, která tato média nabízejí (například animovaná menu, jaké známe zatím jen z DVD). Tento program jsem na vlastní oči viděl v chodu, avšak k němu nebyly bohužel k dispozici žádné propagační materiály. Pokud už jste někdy sestavovali Video-CD s produktem, který dnes tato firma prodává (dříve CeQuadrat), tak si můžete udělat přibližnou představu o tom, jak se s programem pracuje (sestavování a provázanost nabídek je řešena stejně, přibyla však spousta nových možností, co s nimi).


Před týdnem vyšla nová verze DivXG400 2.4 a začíná vypadat mnohem lépe, než jsme všichni dosud doufali!


Další novinky:
čerstvé
březen 2002
září 2001
červen 2001
prosinec 2000
srpen 2000
duben 2000
březen 2000


Announcement:
o všech informacích zde uvedených platí, že nutně nemusí být 100% správné.
Stránka byla vytvořena pomocí programu NOTEPAD.EXE, což je jediná správná cesta, jak tvořit HTML.
Obrázky obrazovek byly nasnímány za prostého užití čudlíku [PrintScreen], následně byly zpracovány a případné ostatní obrázky i namalovány v programu Corel PhotoPaint.

Home


© 2000-2002, K5